понедељак, 24. март 2008.

FIGURATIVE THEATRE U NISKOJ BANJI 15.03.2008.

Image Hosted by ImageShack.us


FIGURATIVE THEATRE UZIVO U CENTRU ZA KULTURU NISKE BANJE 15.03.2008.

Ovog puta pojacani za Marka (Paganska ljubav, Tearpalm), FT su nastupili u Niskoj Banji pred nekih 30.ljudi, koji su bili spremni na dobro zezanje! Koncert je poceo u laganom, plesnom FT maniru da bi se kasnije pretvorio u drone/harsh noise, sto je povuklo publiku da i sama postane deo benda! Kada se granica izmedju benda i publike ponistila nastali su najbolji momenti ovog koncerta!

Evo recenzije Nenada (Helly Cherry webzine, Third I http://www.myspace.com/krikunutrasnjosti ):

Kulturni centar Niške Banje, 15.3.2008.

Kulturni centar Niške Banje, 15.3.2008.

CZKNB je jako aktivan poslednjh meseci te se tamo svakog vikenda dešavaju neke stvari. Na red da zasvira tamo došao je FT. A i krajnje je vreme bilo jer se ne secam kada je FT svirao u Nišu. Kako ovde teško da postoji publika za takav neki zvuk išlo se na to da se ne radi „medijska kampanja" u vidu flajera, plakata isl vec se više išlo na „od usta do usta" pa se i predpostavljalo da ce na kraju to ipak biti intimnija varijanta za prijatelje i rodbinu :). Što se na kraju ispostavilo i kao prava odluka.

Oko 20 do 8 smo se svi potrpali u Zastavu 128, nas petoro + pojacala, gitara, klavijatura, kucište = tezga bend te je 10o minutno putovanje bilo ispunjeno zajebancijama na taj racun i izbegavanjem kojekakvih kartonskih kutija rasutih svuda po putu. Banja je raskopana zbog radova na ulicama te smo sve to nosali do centra koji se nalazi na finom mestu u podnožiju brda i parka, sa malim amfiteatrom. Kulturni centar je imao postavku stripova „Isecci iz života".

Samo dešavanje je pocelo oko 23.20 kada se sakupilo 20-30 ljudi. FT je zvanicno nastupio kao dvojac u sastavu Peda i Marko. FT je zapravo EBM sastav no živi nastupi i nemaju takav zvuk, uglavnom je zvuk teži i mracniji nego na izdanjima. Iako mi je Peda rekao da ce svirka biti bucnija nisam ni mogao da pretpostavim koliko... Dakle sve je krenulo ritmicno i plesno ali je to bila zapravo samo 1/5 koncerta da bi nastup polako postajao sve bucniji uz sve vece iživljavanje Markovo nad gitarom. Stvari se otimaju kontroli i nastup do kraja prelazi na momente u totalni harš buku. Zapravo u 2/5 koncerta i definitivno nestaje ona granica izmedu benda i publike te je svako ko je hteo mogao da se lati instrumenata. Pa su neki od nas to i iskoristili i poceli da manje više divljamo a potpisnik ovih redova povremeno sa sve kamericom u jednoj i klavijaturama/girtarom drugoj ruci.

Peda prelazi samo za mikrofon i odsvirane su Another system ( „Ona se igra nožem u refrenu kao referenca na Dobrog Isaka), „Homocider" obrada I’m-a, i cini mi se nešto od Tuxedo Moon(59 TO 1). Ovde od prilike i prestaje i onaj mali preostali plesni deo koncerta. Ekipi se pridružuje i Pop, upravnik centra sa usnom harmonikom i pocinje psihodelija koju sve vreme prate projekcije raznih performansa na zidu. I sve polako ide ka vrhuncu gde opet bukvalno svi grabe,.. šta ko stigne od instrumenata i svira, udara, iživljava se dok Pop sa usne harmonike prelazi na mixetu i tu sve odlazi u harš.

I tu nekad prestaje koncert i pocinje „after parti" uz Throbbing Gristle, Joy Division, DAF isl.

Sad kasnije sledi i naš povratak domovima. Spakovani kao sardine uspešno izbegavamo organe reda i za 10tak minuta smo svi svojim kucama.

Sumirano,... na koncertu je bilo 5-6 ljudi koji ovakav zvuk gotive i koliko toliko su u tome. Kako i zašto ostali nisu napustili mesto dešavanja i dalje mi nije jasno. Izgleda da noiz zavera radi i seme je posejano. I izgleda da ovo mesto nije zauvek zatvoreno za ovakav zvuk. Tako da bi moglo nešto slicno da se ponovi, neko grupno dešavanje, mini fest...





Нема коментара: